Tüp Bebek

Yumurtalıkların Uyarılması

Tüp bebek tedavisinde amaç, yumurtalıkların uygun ilaç protokolleri ile uyarılmasını takiben çoklu yumurta elde edilmesinin sağlanmasıdır. Bu amaçla genellikle enjeksiyon şeklinde ilaçlar kullanılmaktadır. Kişinin bireysel özelliklerine göre seçilen tedavi protokolüne göre bazen adet öncesi hazırlık ilaçları ile başlamak gerekse de yumurtalık uyarımı esas olarak adetle başlamaktadır. 

Tüp bebek tedavisinde kullandığımız protokoller; 

Tüp bebek tedavi fiyatı konusunda bilgi almak için aşağıdaki Whatsapp, telefon butonlarından bizi arayabilir,ücretsiz bir şekilde bilgi alıp danışabilirsiniz.

ÜCRETSİZ DANIŞIN

1) Uzun Protokol ( GnRH agonist protokol, luteal estrojen priming protokol)

2)Kısa Protokol (GnRH Antagonist protokol, progesteron primed protokol)

3) Mikrodoz Protokol ( OC-Mikrodoz flare up protokolü) 

4) Yumurtalık Hassaslaştırıcı Protokol ( Letrozole (Femara) protokolü) 

5) Minimal Stimulasyon Protokolü

6) Dual Stimulasyon Protokolü (Aynı siklus içerisinde ikili yumurtalık uyarımı)

Tedavide kullanılacak yumurta büyütücü ilaç dozu belirlenirken, hastanın yaşı, var ise daha önce yapılan tüp bebek denemelerine verilmiş olan cevap, vücut kitle indexi, her iki yumurtalıkta bulunan antral follikül sayısı yani yumurtalık rezervi dikkate alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır. Tüm bu hususlara dikkat edilerek, mümkün olabilecek en düşük doz ile uyarım yapılması, hem hasta emniyeti hem de yüksek başarı oranları elde edilmesine yardımcı olacaktır. 

Tedaviye başlandıktan sonra, günlük olarak belirlenen dozlarda ilaç kullanımına başlanmaktadır. Kullanılacak ilaçların her gün düzenli olarak tarif edildiği şekilde kullanılması önemlidir. 

Yumurtalık uyarımı kaç gün sürer?

Yumurtalık uyarıcı ilaç kullanımı ortalama olarak 8-10 gün sürmektedir. Bu süre içerisinde zaman zaman kanda estradiol ölçümü  ve ultrasonografi ile yumurta keseleri yani folliküllerin boyutlarının ölçümünün yapılması  gerekmektedir. Yumurtalık uyarımı sırasında, kadının bireysel özelliklerine ve varsa daha önce uygulanmış olan yumurtalık uyarım yanıtına göre, bireyselleştirilmiş yani kişiye özel ilaç kullanım protokolünün ve dozunun belirlenmesi alınacak yanıt ve dolayısı ile tüp bebek başarısı açısından hayati önem taşımaktadır. İlaç dozunun yetersiz kullanımı alınacak yanıtı azaltabileceği gibi, dozun gerekenden fazla kullanılması aşırı uyarım sendromu (OHSS) gelişme riskini arttırabilecektir. 

Polikistik over sendromu (PCOS) varlığında ya da yumurtalık yanıtı fazla olan ve çatlatıcı iğne gününde, 11 mm’den büyük boyuttaki yumurta kesesi sayısı 18’den fazla olan olgularda, OHSS riskinden korunmak için o ay elde edilen tüm embriyoları dondurmayı ve taze transfer yapmamayı tercih etmekteyiz. 

Takip sonrasında, yumurta keseleri istenilen boyuta ulaştığında, çatlatıcı iğne yapılmasını takiben 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemini planlamaktayız. Genelde uygulamalarımızda en az 3 adet yumurta kesesinin boyutu 17 mm’yi geçtiğinde çatlatıcı iğne yapmayı tercih etmekteyiz. Çatlatıcı iğne uygulamaktaki amaç yumurtaların çatlamasını sağlamak değil, son olgunlaşmalarının gerçekleşmesini sağlamaktır. 

Hastaların %10-15’inde yumurtalık uyarımı sırasında tedavi iptal edilebilmektedir. 

Yumurtalık uyarımı sırasında beslenme açısından özel bir diyet uygulanması gerekmez. Mevsimin normali olarak sebze ve meyveleri tüketmenizi, alkol ve sigara kullanmamanızı öneririz. Eğer başka bir rahatsızlığınız nedeniyle bir ilaç kullanmanız gerekirse mutlaka bizlere danışmalı ve uygunluğundan emin olmalısınız. Bu süreçte çalışmanızda, hafif düzeyde egzersiz yapmanızda ve uyarımın son günlerine kadar cinsel ilişkide bulunmanızda bir sakınca olmayacaktır. 

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: [email protected]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Telefon İletişim Instagram İletişim Whatsapp İletişim